23.02.2011

Capsicum türleri hakkında

Solanaceae (Patlıcangiller ) bitki ailesinde yer alan Capsicum cinsi günümüzde 5 ehli, 20'den fazla yabani tür ve sayısız kültivar içermektedir.
Ehli (domesticated ) Capsicum türleri ;
Capsicum annuum
Tür adı olan 'annuum' yıllık anlamına gelmektedir.Ancak bu yanlış bir adlandırmadır çünkü tüm Capsicum türleri çok yıllık (perennial ) bitkilerdir.Annuum kültivarları dünyada en yaygın yetiştirilen biber bitkileridir.Jalapeno, Cayenne, tepin, tatlı dolmalık biberler en iyi bilinen varyetelerdir.

Capsicum frutescens
Tür adı olan 'frutescens'  çalı formunda anlamına gelmekte ve bu türün özelliklerini tanımlamaktadır.Tabasco en iyi bilinen varyetedir.Hızla meyve vermesi, çiçeklerindeki yeşilimsi hatlar, hızlı büyüme ve çalı formu bu türün ayırdedici özellikleridir.

Capsicum chinense
Tür adı olan 'chinense' bitkinin orijini hakkında yanlış bir bilgiye dayanmaktadır.Bu türün neden Çin'den geldiği düşünülmüştür bilinmez ancak gerçek orijin Amazon havzasıdır.Acı meyveleri ile ünlü türün tipik varyetesi Habanero'dur.Meyvelerin büyüklüğü ve acılığı varyetelere göre çok değişmekte olup tümünde meyvemsi bir tat hissedilmesi tipiktir.Bitki çoğunlukla bodur ve kompakt görünümdedir.

Capsicum baccatum
Tür adı olan 'baccatum' üzümsü meyve anlamına gelmektedir.Peru ve Bolivya kökenli olan bu türün varyeteleri Aji olarak adlandırılmaktadır.Güney Amerika dışında pek tanınmaması ve yetiştirilmemesi değişik meyve şekilleri ve farklı aromalara sahip olması nedeniyle büyük bir kayıptırBitki genellikle hızla büyümekte ve oldukça boylanmaktadır.

Capsicum pubescens
Tür adı olan 'pubescens' bitkinin özgün tüylü yapısını tanımlamaktadır.Tropikal kuşakta dağlık bölgelerden gelen bu tür diğer Capsicum türlerine göre soğuğa dayanıklılığı ile dikkati çekmektedir.Mor renkli çiçekler ve siyah tohumlar türün diğer belirleyici özellikleridir.Meyve formları ise büyük değişiklik göstermemektedir.Pubescens en az 5000 yıldır İnkalar tarafından yetiştirilen en eski ehlileştirilmiş  biber türüdür.

Yabani türler
Yabani Capsicum türleri ehli olanların aksine hemen her zaman küçük tohum kapsüllerine sahiptir.

Capsicum buforum
Capsicum camplyopodium
Capsicum cardenasii
Capsicum chacoense
Capsicum coccineum
Capsicum cornutum
Capsicum dimorphum
Capsicum dusenii
Capsicum eximium
Capsicum flexuosum
Capsicum galapagoense
Capsicum geminifolium
Capsicum hookerianum
Capsicum lanceolatum
Capsicum leptopodum
Capsicum lycianthoides
Capsicum minutiflorum
Capsicum mirabile
Capsicum mositicum
Capsicum parvifolium
Capsicum rhomboideum
Capsicum schottianum
Capsicum scolnikianum
Capsicum tovarii
capsicum villosum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder