Capsicum meyvelerini saklamanın çok değişik yöntemleri var.Kapsülleri buzdolabında taze olarak saklamak mümkün.Ancak bu en doğal yöntemde kapsüllerin ömrü 1-2 hafta ile sınırlı kalıyor.Benim tercih ettiğim diğer bir yöntem kapsülleri derin dondurucuda saklamak.Bu yöntemde biberler yıllarca bozulmadan saklanabilir. Ancak derin dondurulmuş kapsüllerin farklı acılık düzeylerinde olmaları nedeniyle yemeklerin acılık düzeyini ayarlamak zor oluyor.Domates ile kapsüllerin mutfak robotunda çekilerek dondurulması da tercih ettiğim bir saklama yöntemi.Bu karışımın eklemelerle (sarımsak, yağ,baharatlar,tuz vb.) zenginleştirilip pişirildikten sonra dondurulması, yani acı sos yapımı da çok başarılı bir saklama yöntemi.Ancak bu tarz soslar derin dondurucuda yer kaplamak gibi bir olumsuzluk yaratıyor.Bu sorunu aşma ve lezzet/acılığı standardize etmenin en etkili yolu kapsüllerin kurutulması.Özellikle ince duvarlı kapsüllerde kurutma daha başarılı oluyor.Kurutulan kapsülleri nemlenip küflenme riskine karşı derin dondurucuda saklamayı planlıyorum.Capsicum meyvelerinden turşu yapılması, konserveleme, yağda bekletme gibi saklama yöntemlerini yüksek gastrit/ülser (Helicobacter pylori ) ve mide kanseri riski nedeniyle tercih etmiyorum.
Kurutmaya uygun C. chinense 'Fatalii' kapsüllerini boylamasına ikiye kesip fırında 100 derecede yaklaşık 4 saat ısıtıp kuruttum.Turbo fonksiyondaki fırının kapağını son 1 saat biraz açık tutarak nemin dışarı atılmasını sağladım.Kuruyan kapsülleri mutfak robotunda çekerek bir çeşit pul biber elde ettiğimi söyleyebilirim.Çok acı ve pul biberden farklı birtada sahip Fatalii tozu türk mutfağı için yeni bir lezzet!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder