27.03.2016
Biberler bahçeden....
Bahçede toprakta yetiştirmeyi planladığım C. annuum varyeteleri yapay aydınlatma altında büyümeye devam ediyor.Aslında hiç tercih etmemekle birlikte elimde bulunan tek kullanımlık cocopeat mini saksıları bu şekilde değerlendirmiş oldum.Genç bitkileri biraz daha büyüdüklerinde budayarak bodurlaştırmayı planlıyorum.Hangi varyeteler mi?
C. annuum 'Jalapeno TAM' ve C. annuum 'Santa Fe Grande'
Her iki varyete de düşük Scoville değerlerine sahip kalın duvarlı, orta boy biberler.Yani salata ve pizzalarda değerlendirmek için uygunlar.
Mini Capsicum Medusa!
C. annuum 'Medusa' ornamental denilen Capsicumlar arasında özel bir yere sahip.Bodur olmasının ötesinde en önemli özelliği çocuklar açısından güvenli olması!Bodur Capsicum'lar arasında 0 Scoville olan yani tatlı olan tek biber.Bu açıdan hem çocukların yetiştirip deneyimlemesi hem de salatalar eklenip tüketilmesi gibi avantajlara sahip.Erken çiçek açıp meyve vermesi de bir başka avantaj.Elimdeki 4 bitkiden üçünü geniş bir saksıda toprak kültürüne aktardım ve Nisan ortasına kadar garajda tutmayı planlıyorum.Diğer bitkiyi ise 2.5 lt subirigasyon kabında diatomitte büyütmeyi planlıyorum.Bu bitkiyi halen evde pencere önünde tutuyorum.Medusa eğer lezzetini beğenirsem ileride 12 ay yetiştirmeyi planladığım bir varyete.
Tohum canlılığı ve C. lanceolatum
Yaklaşık 4 yıl önce tohumdan üretip serada yıllarca ihmal ettiğim C. lanceolatum'ları 2015'de daha büyük kaplara aktarıp dış mekana yerleştirmiştim.İyi gelişim gösteren 2 bitki bol bol çiçek açmakla birlikte sadece 2-3 meyve oluşturdu.Sonbaharda muhtemelen yanlış bir gübrelemeye bağlı eşzamanlı olarak her iki bitkiyi de kaybettim.
2015 kışında buzdolabında sakladığım Capsicum tohumları arasında bir kaç adet C. lanceolatum buldum!Hemen ekim yaptığım tohumlardan 2'si çimlendi!4 yıl sonra bile çimlenme görülmesi buzdolabında saklamanın başarısını ve sonuçta tohumlarımın gelecekte kullanılabilirliğini gösterdi.
Garajda büyüttüğüm ve daha büyük kaba aktarım yaptığım iki bitkiden birisini gece salyangoz yiyince diğerini gecikmeden ev ortamına aktardım.Subirigasyon kabındaki bitkiyi yavaş yarayışlı gübre ile hızla büyütüp tohum almayı ve sürdürebilirliği sağlamayı planlıyorum.
17.03.2016
Capsicumları budayarak bodurlaştırma 1
Capsicumlarda erken budama ile bodurlaştırma ve güçlü gövde yapısı elde etme giderek daha sık uygulanıyor. Ben de geçen senelere dayanan tecrübelerim ile kendiliğinden bodur olanlar hariç tüm Capsicumları budamaya karar verdim.
Standardize ettiğim yöntem 4-5. gerçek yaprak sırası gelişince ucun kesilmesi ve yaprakların da büyük ölçüde azaltılması şeklinde özetlenebilir.Yan dallar çıkınca yani 10-15 gün sonra kalan yapraklar da budanıp bitkinin kendini tam olarak yenilemesi sağlanıyor.Bu yöntemde gelişim biraz gecikmekle birlikte elde edilenler buna değiyor.
Bitki daha bodur ve yan dallar nedeniyle kompakt görünüm alıyor.Ana gövde desteğe ihtiyaç göstermeyecek hatta rüzgarlarda kırılmayacak şekilde kalın ve güçlü oluyor.Toplam verimlilikte belirgin bir düşüş olmuyor.
Sonuçta erken budamanın Capsicum yetiştiriciliğinde önemli bir değişiklik olduğunu söylemek yanlış olmayacak.
2.03.2016
Bir İtalyan dosta teşekkür!
Amatör bitki dünyasında ülke, ırk, din farkını gözardı ederek yardımlaşma ve paylaşım tahmin edildiğinden daha yaygın.Sadece internetten tanıdığım daha doğrusu beni takip eden bir İtalyan bana çok özellikli 2 Capsicum çeşidinin tohumlarını hediye etti.Buradan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.Her ne kadar bu yazıyı okuyamayacağını bilsem de pozitif enerjinin gücüne inanmak istiyorum...
Dostum uzun süredir elde etmeyi istediğim bir türün taze tohumlarını gönderdi.Capsicum flexuosum
-15C'ye kadar dayanabilen bu yabani tür İstanbul'da rahatlıkla kışlayabileceğim bir Capsicum. Heyecan verici...
Diğer Capsicum ise henüz türü kesin olmayan, hibrid veya mutant olasılığı da olan CGN 19198
Bu Capsicum'un da özellikleri ile tam bir macera olacağını düşünüyorum.
Kuşkusuz hemen ekim yapıp beklemeye başladım....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)